Varför stick till Virtua Fighter … ?

 

De flesta fightingspel som finns ute på konsolmarknaden idag är direkt konverterat från arkadspel, inklusive Virtua Fighter där det spelas med stick.
Fightingspel är ett spel där rörelsefriheten har storbetydelse. Skillnad från äldre fightingspel som International karate, Dubble Dragon och Final Fight så har dagens fightingspel mer komplicerade rörelseschema och kräver mer koordinationsförmåga med finmotorik som ska samspelas med blixtsnabba reflexer, iakttagelse och beslut. För att kunna utöva alla dessa både komplicerade och exakta rörelser när som helst under alla omständigheter i VS så behövs ett tillbehör som kan hantera dem med absolut precision och fart. Av formen, designen, ergonomin, storleken, uthållighet och tyngd så är det tyvärr mycket svårt att utöva dessa rörelser och tekniker med en vanlig handkontroll, trots användning av så kallade ”fusk knappar” …
Av orsakerna ovan så är det nästan nödvändigt att spela dagens fightingspel med speciellt tillbehör där man kan få de exakta digitalöverförda rörelserna.

why_stick_002.jpg
Kontrollpanel för hembruk av arkadspel, Raijin. Mycket fin och trevlig arc stick.

Tack vare teknisk utveckling har mer och mer arkadspel konverterats till konsol. Det gäller även kontroller som sitter fast på arkadmaskinen som ex sticken. Nu har man alltså möjlighet att få en del av arkadkänslan i hemmet och kan ex träna hemma och sedan testa i arkaden.
Det är en enorm känsla att spela VS i en arkad. Men eftersom de använder stick till fajtingspel så blir det nästan omöjligt att spela bra om man inte har stickvana. Självklart är det inte omöjligt att bli bra med handkontroll och säkerligen känns det lättare i början men det beror endast på vanan. Kommer man upp i högre nivåer märker man förr eller senare nackdelarna med handkontrollen och får det riktigt svårt att lära de svårare teknikerna i spelet.
Har man inte stickvana så tar det tyvärr ca en mån att bli van med stick, men det är sånt man får ta. Ge stick en chans så kommer ni utan tvivel att skratta åt handkontrollen när ni väl behärskar sticken.
Det viktiga är att ge sticken en ärlig chans för det tar tid om man inte har stickvana.

Ge stick en chans så kommer ni utan tvivel att skratta åt handkontrollen när ni väl behärskar sticken

Det lustiga med anti-stickanvändare, dvs de som vägrar tro att stick är mer fördelaktig än handkontroll är att de har aldrig gett stick en ärlig chans. Medan dagens stickanvändare började med handkontroll men bytte sedan till stick, dvs har båda kunskaperna. Anti-stickanvändarens argument håller alltså inte. Det är mer eller mindre fakta att stick är mer anpassad för just dessa spel, eller åtminstone till Virtua Fighter. Mer analys av varför stick är mer anpassad kan du läsa här nedan …

 

Stick VS Handkontroll


Varför spelar man med stick och inte med handkontroll … ?
Det är av enkla anledning att det inte är möjligt att utföra allt detta med handkontroll med precision. Det gäller inte endast för situationer nedan utan finns många andra situationer där stick är mer fördelaktigt än pad.

ShinZ’s hand in action!

 

Virtua Fighter 4 Evolution Stepp Tech!

Analyserar man så är det ganska förståligt att det i slutändan borde vara mer fördelaktig med stick än handkontroll. I handkontroll kontrollerar du karaktären med styrkorset som handskas endast med tummen. Medan i stick använder du alla fingrar som är duktiga på finmotorik som samspelas och balanseras. Detsamma gäller för tryckning av knapparna. I handkontroll är du fastbunden, valmöjligheter av olika sätt att hålla kontrollen är begränsad. Medan i stick har du större rörelsefrihet vilket ger möjligheter för bättre koordinationsförmåga och därmed kunna använda den tryckningstekniken som passar just för dig.
Handkontroll är tillverkad specifikt för konsoler som handskas alla möjliga typer av spelkategorier. Alltså kontrollen har multifunktionell egenskap, dvs det måste passa någorlunda ok till alla kategorier av spel oavsett om det är shooting eller rpg. Alltså kontrollens egenskap är inte inriktad i specifikt spelgren utan det är en allsidig kontroll. Däremot är stick en variant av arkadkontroll som sitter i specifikt arkadspel, alltså anpassad för att få ut maximal effekt och känsla av varje specifikt spel, ex fajting.
På den senaste tiden så har kontrollutvecklingen gått framåt tack vare tekniken. Specialgjorda kontroller som passar för specifika spel har tillverkats, ex på dessa är:

 • Flygyojstick för flygspel
 • Ratt till bilspel
 • Instrument till musikspel
 • Tangentbord för att skriva texter
 • Stick till vissa arkadspel, ex Virtua Fighter och andra fightingspel

Vill man få ut maximal effekt, känsla och underhållning av spelet så krävs alltså specifikt option till specifikt spel. Jag menar, vem vill spela musikspel eller fps med ratt eller tvärtom!? Så mitt råd till er som vill fördjupa eller komma innanför skalet av Virtua Fighter eller arkadfightingspel, köp stick! Rekommendation av stick finner du längre ner på sidan.

vem vill spela musikspel eller fps med ratt eller tvärtom!?

Jag vill dock poängtera en viktig sak till padspelare. Investering av stick ger endast nyckeln till alla dörrarna. Sen är det upp till dig att hitta, nå fram och lyckas öppna dörren. Alltså, du blir inte per automatiskt en bättre spelare bara för att du äger en stick. Du kan fortfarande förlåra mot pad spelare. Det handlar till sist om skills …
Men det finns inga nackdelar med stick (förutom att du är tvungen att köpa en och att det tar ca 1 mån att bli van) och du kan spela utan svårigheter med orginalinställning (dvs utan fusk knappar), precis så som man ska spela dessa spel.
Fördelen med stick är att det idag inte finns några begränsningar till skillnad från handkontroll. Med handkontrolen är du mer eller mindre tvungen att spela med specifika inställningar för att spelet ska vara överhuvudtaget någorlunda spelbart. Det säger en del om kontrollens begränsningar och icke specialiserad kontroll utan en multifunktionell kontroll.
Det tydligaste beviset för stickens fördel är resultatet som finns ute i verkligheten, dvs de bästa spelare i världen spelar med stick.
Vad det gäller Virtua Fighter så märks stickens fördel relativt snabbt. Du kan klara dig relativt långt med handkontroll men allt går betydligt enklare med stick när du väl har vänjt dig.

why_stick_003.jpg
Finns som sagt en och annan specialtillverkade kontroller …

Slutsats

Att spela Virtua Fighter med stick är en självklarhet, utan stick så är Virtua Fighterinte längre Virtua Fighter, det är som att spela fps med ratt …
Det enda fysiska kontakten du har med virtuella karaktären är just sticken, därför är valet av bra stick viktig prioritering som jag tänkte ge några rekommendationer och synpunkter. Här nedan finns några ex på olika stickar till fightingspel. Så absolut grunden till att börja spela Virtua Fighter är … köp stick!

Att spela Virtua Fighter med stick är en självklarhet, utan stick så är Virtua Fighterinte längre Virtua Fighter, det är som att spela fps med ratt …

 

Välj rätt Stick


why_stick_004.jpgVirtua Fighter är väldigt intensiv och snabb spel som kräver absolut kontroll, en liten miss kan lätt avgöra hela matchen. Sticken är den enda fysiska kontakten du har med spelet och därför extra viktigt att du har en skön och perfekt ”my stick” som passar just för dig. Val av en perfekt ”my stick” är därför en viktig prioritering i Virtua Fighter som jag tänkte ge några rekommendationer.
Det finns idag mängder av olika stickar ute i marknaden och lika många märken, utseende och kvalitet. Det finns även de som tillverkar stick själva eller modifierar och byter ut delar av sticken så de får bättre kvalitet. Här nedan finns några stickar som jag personligen rekommenderar just till Virtua Fighter. Det finns alltså stor variation av stickar men de jag rekommenderar är av japanskt stil, dvs stickar som har lätta platta knappar och boll i toppen av stickpinnen.
Av de alla stickar jag har testat, både i arkad och i konsol så har jag fastnat för företaget SEGA, Sanwa, HORI och Seimitsu som tillverkar kontroller till arkad (Sanwa, SEGA och Seimitsu) och konsoler (Hori och SEGA). Jag köpte min första HORI, SEGA och Seimitsu stick under mitten av 90-talet och har sedan dess testat mängder av olika modeller till olika konsoler och till olika arkadkabinetter.
Tyvärr är det väldigt svårt att få tag på stickar i Sverige pga för liten markand. De flesta som köper stick gör det genom importsiter vilket tyvärr leder till högre priser och eventuellt tullavgift.
Det är stor investering att köpa stick, det kostar ca 500~1500kr och därför rekommenderar jag starkt att ni frågar och undersöka noga innan ni bestämmer. Du kan hitta lätt de importsiter som säljer stick genom att skriva sticknamn och googla. Här nedan är prisvärda kvalitets stickar som jag rekommenderar.

Virtua Stick High Grade

why_stick_005.jpgUtvecklad av SEGA specifikt för hardcore fajtingfans och inte minst specifikt för Virtua Junky! Sticken har Virtua Fighter arc (Lindbergh kabb) identiska komponenter och mått! Ska du satsa långsiktigt så är VSHG (Virtua Stick High Grade) du ska investera!
Fördel: Maxad Virtua Fighter känsla för hembruk, tillverkad specifikt för dig som är hardcore Virtua Junky. Sticken är robust, stor, tung, stabil med stilren designe och bra ergonomi. Sexknappars stick, dvs klarar alla typer av dagens fajtingspel och arc spel. Stickpinnen och knapparna är från Sanwa, identisk som i arc. Kontrollen är dock endast anpassad för Sanwa pinne. Du har möjlighet att lätt byta knapparna till andra arc knappar som ex Seimitsu.
Det finns ingen turboknapp, Yes!? Du slipper alltså turboknappar som brukar sitta på de flesta stickar som vi aldrig använder.
Vill du satsa långsiktigt så är det den här sticken du ska ha! Just idag den bästa sticken i konsolmarknaden.
Nackdel: Sticken är rätt så stor, inte så mobilt? Passar endast för Sanwa stickpinne (går att modifiera om man är händig). Det sägs även att sticken funkar mindre bra med Tekken? (lagg?)

 

Custom Stick


Det finns många som inte nöjer sig med de stickar som finns ute i markanden och gör därför egna stickar eller modifierar de, finns även de som säljer. Söker du unik och specifik designe som passar just för dig så kan custom made stick vara nåt för dig.
Det kan vara svårt att finna någon som gör hemgjorda stickar men de större fajtingfansiter brukar ha sticksektion i forumet där stickmakare brukar hålla sig till.
I Skandinavien är det så liten marknad att det inte finns några vanliga affärer säljer stickar. Dock finns det möjligheter att köpa från importsiter eller köpa lösa delar från företag som hyr ut och säljer arkadmaskiner. Har du några frågor kring Swe arkadmarknad så rekommenderar jag arkadtorget.net. Det finns många personer i siten som är väldigt kunniga och du får säkert lite tipps och hjälp från de.

why_stick_006.jpg Custom made stick, från enkel låda till stick som är minst lika bra som arkad.

Annonser

2 Responses to Varför stick till Virtua Fighter … ?

 1. Lau.VF skriver:

  Jag har inte lagt till men jag rekommenderar även varmt DoA och VF sticken från HORI till X360!
  Observera att X360 Virtua Fighter 5 sticka går att beställa från EU för någorlunda rimligt pris från Amazon.uk

 2. Lau.VF skriver:

  Som några av er kanske har sett så har jag börjat blogga på andra spel siter också. Jag tänkte att det kanske skulle vara intressant för er att ta del av vad de andra siter har kommenterat (tar här bara intressanta inlägg) i bloggen.

  GameReactor Lau.VF’s Virtua Fighter Blogg

  Mikael/GR@:
  Det är mysko det där. Jag spelar alltid Street Fighter med pad, mycket eftersom jag har lärt mig spela det mest med pad under åren, och det är vansinnigt svårt att lära om sig. Vad gäller Virtua Fighter så gick jag över till stick ganska snabbt, efter att ha hälsat på hos LauVF och fått redigt med spö, och nu kan jag inte tänka mig att spela det på något annat sätt. Jag spelar också Neo-Geo-spelen med stick eftersom det är standard där… så det handlar nog mest om vana.

  GamePlayer Lau.VF’s Virtua Fighter Blogg

  Paul Svensson:
  Bra text och jag håller med dig till viss del. Däremot klarar man sig alldeles utmärkt med pad. Spelar själv med pad, dock främst Tekken, och har aldrig några problem. Det handlar mycket om vana. För egen del går det bara inte att spela med stick, jag har försökt flertalet gånger. Spelar ganska mycket slagsmål här nere i Skåne och mina vänner försöker hela tiden övertala mig att spela med stick. Så om du läser det här, KiwE. Jag håller mig till pad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: